Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

August 24, 2010

Tutorial : Disable Right Click

Salam,

Sebenarnya aku tak pernah pun buat tutorial kat blog nie sebab aku blogger picisin jer..
Nie pun kerana ada blogger yang minta aku buat iaitu keindahan dan Hidup ini terlalu indah
Eh aku tengok orang yang sama je dua blog nie..huhu

Kenapa Perlu Disable Right Click.?

Kebiasaannya,seseorang pemilik blog akan menggunakan fungsi ini untuk megelakkan orang lain mengambil apa yang ada dalam blog mereka. Samada tidak senang ayat mereka ditiru bulat² (copy paste), ataupun untuk mengelakkan bandwidth habis digunakan.

Berikut adalah contoh msg yang akan keluar apabila anda aktifkan disable right click




Berikut adalah cara yang mudah untuk menggunakan fungsi ini.

1. Copy kod ini.

Klik untuk tumbesaran


2. Paste pada "HTML/javascript" dalam blog anda.
Dashboard >Layout>Add a Page element >html/javascript.


Apabila sudah siap, save dan lihat kesannya pada blog anda.:)






P/s : Macam mana yer gambar leh terpisah2 plak...aku guna snipping tool jer..korang ada ilmu nak ajar aku macam mana nak copy dengan sempurna gambar tu... Salah silap harap dimaafkan..aku pun baru belajar juga.. :)

Boleh Kongsikan Artikel Ini !
SOCIAL →
FOLLOW →
Kongsi →
Dibawa Oleh: Faizal Anuar
Related Posts with Thumbnails

8 comments:

  1. hehe.
    thanx.
    tapi tengah mcube lagi :))

    ReplyDelete
  2. actually aku kurang suke dengan benda alah disable right click ni.. menyusahkan je..

    eventho ko disable, aku ttp leh je cilok gmbr yg ko post kat blog dgn Ctrl+klik link. itu pn kalo aku nk cilok la...

    so... same je mcm ko x disable..

    ReplyDelete
  3. oh...
    susah juga bila nak tgk menda tu kat newtab/window sbb tak leh tekan kanan..huhuhu...

    anyway..ilmu baru...bagus juga..

    ajar lak cara save window as image?
    pls...

    ReplyDelete
  4. @Ryehanna

    ala aku pun tau tekan cntrol c
    tapi saja2 jer

    ReplyDelete
  5. @rabia-adawiah musa

    rasa saya printscreen jer..menyusahkan pakai tu ek

    ReplyDelete
  6. menyusahkanla bro disale right click. kdg2 org right click sbb nak open in new tab/window. baik buat disable text highlight. eventhough boleh ctrl+All pun die copy semua mak nenek termasuk sidebar2 skali, kan susah org nak copyright

    ReplyDelete

Jangan lupa tinggalkan mesej yerr...

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.