Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

September 27, 2010

Festival Filem Gay di Indonesia | Bertudung atau sekadar fesyen

Hitamnya


Salam,

Oh apa hendak jadi dengan negara terbesar umat islam nie..Indonesia..siap ada festival filem gay lagi..mungkin ada festival lesbian & pondan juga kot...mana le pergi kumpulan BENDERA tu..buat le perhimpunan lagi.Jangan asyik ambil tahu negara orang tapi negara sendiri mau ingat le..

JAKARTA (AFP)

Festival filem gay terbesar Asia yang bermula di Indonesia Jumaat lepas, dijangka menarik 15000 penonton.

Dalam edisi tahunan kesembilan, Q! Film Festival (www.q-munity.org/) akan menayangkan 150 filem dari lebih dari 20 buah Negara termasuk Perancis, Jepun dan Filipina yang mengenengahkan isu-isu seperti hak-hak golongan gay dan HIV/AIDS.

Pengarah festival John Badalu (gambar) berkata penganjur tidak menjangkakan bantahan awam tapi memilih untuk tidak membuat kempen besar-besaran disebabkan oleh “stigma menentang golongan gay” dikalangan kumpulan konservatif dalam negara Muslim teramai itu.

"Kami tak mahu mempromosi acara ini dalam media arus perdana tempatan kerana mereka masih konservatif," kata Badalu.

Laman rangkaian social seperti Twitter (twitter.com/Qfilmfestival) dipenuhi dengan sembang tentang acara tersebut, menandakan matlamat utamanya – supaya “masyarakat tahu bahawa golongan homoseks wujud di Indonesia" telah dicapai, tambahnya.

Penganut Islam Indonesia sering dikategorikan sebagai “sederhana”, namun begitu, ianya masih tidak disenangi gologan minoriti agama lain yang sering dihina oleh kumpulan-kumpulan konservatif Islam.

Dalam bulan Mac, satu persidangan untuk golongan gay dan lesbian terpaksa dibatalkan apabila sekumpulan radikal Islam menyerbu masuk ke venue dan dilaporkan melakukan pemeriksaan di setiap bilik peserta.

Sebulan kemudian, sukarelawan Islam menyerbu masuk ke sesi kesedaran hak awam untuk golongan pondan yang dianjurkan Suruhanjaya Kebangsaan untuk Hak Asasi Manusia sehingga menyebabkan peserta panik dan lari bertempiaran.

Secara teknikalnya, hubungan sama jantina adalah sah dalam negara yang berpopulasi 240 juta itu, tapi masih menjadi sesuatu yang terlarang terutamanya di kalangan 80 peratus penduduknya yang Islam.

Tahun lepas, pembuat undang-undang di Aceh mengundi supaya pengamal hubungan seks sejenis dihukum rotan sehingga 100 kali di bawah undang-undang Syariah tempatan, tetapi tidak diluluskan oleh pihak kerajaan.

Menteri Komunikasi Tifatul Sembiring(gambar), ketua sebuah parti Islam, Jun lepas mengaitkan hubungan antara pornografi dan HIV-AIDS, dan mempersoalkan samada dana untuk melawan penyakit itu dibelanjakan dengan baik.

"Kerajaan memperuntukkan 180 billion rupiah untuk mengekang HIV-AIDS. Peruntukan ini sepatutnya dikurangkan supaya wang yang selebihnya boleh gunakan untuk keperluan lain yang juga berfaedah kepada negara," katanya kepada wartawan.

Sekalipun begitu, jurucakap kementerian komunikasi Gatot Dewa Broto (gambar) berkata kerajaan pusat telah memberi jaminan yang festival Q! festival ini boleh diteruskan.


Watak2 penting :Pengarah festival John Badalu
Menteri Komunikasi Tifatul Sembiring
Jurucakap kementerian komunikasi Gatot Dewa Broto
Video yang perempuan boleh layan :


P/s : BENDERA bakar le poster festival gay tu ke baru le rock....

Boleh Kongsikan Artikel Ini !
SOCIAL →
FOLLOW →
Kongsi →
Dibawa Oleh: Faizal Anuar
Related Posts with Thumbnails

4 comments:

Jangan lupa tinggalkan mesej yerr...

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.