Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

December 10, 2010

Bahaya Panadol | faizalpejay


Dikenali sebagai ParacetamolSalam,

Kali ini aku ingin berkongsi dengan korang tentang bahaya kerap menelan Panadol atau lebih dikenali sebagai Paracetamol.Kenapa aku buat entry nie kerana aku macam nak demam rasanya badan seram sejuk jer.Doakan aku semoga cepat sembuh yer..Panadol adalah sejenis "painkiller", semakin banyak anda mengambilnya, semakin lama semakin kurang kesannya kepada anda. Bererti anda perlukan dos yang lebih lagi apabila ia kurang berkesan.

Ini kerana Panadol adalah bertoksik kepada tubuh kita. Ia merosakkan organ hati.Panadol akan tinggal di dalam tubuh selama sekurang-kurangnya 5 tahun.Aku ada terbaca,pernah berlaku seorang pramugari menelan terlalu banyak Panadol semasa kedatangan haid kerana tugasnya perlu berdiri sepanjang masa penerbangan. Dia kini baru berumur 30-an tetapi sudah perlu menjalani rawatan buah pinggang (dialisis) setiap bulan.

Sebagai rawatan alternatif, 

  • Membeli sebotol atau 2 botol minuman isotonik, campurkan dengan air minuman pada kadar 1:1 atau 1:2. Mudahnya, secawan isotonik dengan 2 cawan air minuman.
  • Merendam kaki ke dalam besin yang mengandungi air suam. Ia akan memberi tekanan darah menurun dari kepala anda.

Kesimpulannya,
Jika anda terlalu banyak mengambil Panadol atau Paracetamol sepanjang hidup anda, seperti mereka yang ada migrain, ia akan memberi kesan sifar terhadap kesakitan yang anda alami dan anda memerlukan ubat yang lebih kuat lagi untuk mengurangkan rasa sakit. Adakah anda sanggup diberi dadah yang kuat seperti morfin?Tepuk dada tanya le imam..huhu
jangan sampai ke tahap iklan nie sudah le..


Bahaya betul bila demam..

Boleh Kongsikan Artikel Ini !
SOCIAL →
FOLLOW →
Kongsi →
Dibawa Oleh: Faizal Anuar
Related Posts with Thumbnails

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.