Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

October 8, 2012

Cara Mudah Untuk Korban & Aqiqah | eQurban

Hari Sabtu minggu lepas ke Pejabat Al Ansar untuk training.Ini bukan sekadar training siap belajar cara nak hack lagi tapi tahap biasa-biasa sahaja.Ternampak risalah eQurban iaitu program Korban dan Aqiqah di Kemboja.

Korban Dan Aqiqah
eQurban 
Semuanya di hujung jari, kini dengan beberapa klik sesiapa sahaja boleh melakukan ibadah Korban dan Aqiqah di Kemboja.Ia juga lebih mudah dan mesra pelanggan.Lagi mudah klik sahaja banner di atas itu anda  sudah menunaikan ibadah Korban anda.


Malah dengan teknologi terkini ini, Hari Raya Aidiladha anda pasti begitu bermakna.Korang semua tidak perlu lagi menyuruh orang tua anda untuk melakukan ibadah Korban dan Aqiqah bagi pihak anda.

Istilah Korban

Menyembelih binatang tertentu pada Hari Raya Aidiladha dan hari Tasyrik iaitu 11,12 dan 13 Zulhijjah dengan tujuan untuk beribadah atau menghampiri diri kepada Allah SWT.

Makna Aqiqah

Bermaksud menyembelih kambing atau ternakan lain seperti lembu,unta,biri-biri dan kibas untuk anak yang baru lahir khususnya pada hari ketujuh kelahiran atau selewat-lewatnya sebelum anak itu baligh.

Hikmah KorbanHikmah Aqiqah
Menghidupkan erti pengorbanan besar yang dilakukan oleh Nabi Ibrahim a.s dan anaknya Nabi Ismail a.sMelahirkan rasa gembira atas kelahiran satu jiwa muslim baru yang sujud Allah S.W.T
Sebagai tanda pengabdian diri dan tunduk patuh kepada Allah S.W.TMendekatkan diri anak itu kepada Allah atas aqiqah yang dilakukan.
Menambah ras kasih sayang dan ikatan persaudaraan sesama umat Islam apabila menyedekahkan daging korban tersebut kepada insan yang memerlukan.Mengukuhkan tali persaudaraan sesama Muslim apabila majlis akikah tersebut dihadiri oleh kaum keluarga,saudara mara dan jiran tetangga.

Sebagai tebusan anak tersebut dapat memberikan syafaat kepada ibu bapanya.

Boleh Kongsikan Artikel Ini !
SOCIAL →
FOLLOW →
Kongsi →
Dibawa Oleh: Faizal Anuar
Related Posts with Thumbnails

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.