Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

October 29, 2013

Tip Memberi Bayi Makan Solid Food

Rasa kasihan apabila aku makan Damia asyik tengok macam nak terkam aku sahaja.Kadang makan sorok-sorok sebab tak mahu Damia nampak.Tapi sekarang usia Damia menghampiri 6 bulan dan Damia dah bersedia untuk makan ' Solid Food '.

Sebab nak ' test market ' punya pasal bagi Damia makan kurma dan ais krim batang sikit.haha.Laju saja dia makan.Sejak lahir sehingga enam bulan ibu digalakkan memberi minum susu badan,selepas enam bulan susu badan sahaja tidak akan memberi bayi nutrien yang mencukupi terutama zat besi oleh itu makanan pejal lain diperlukan.


Ramai ibu yang silap hanya memberi makanan pejal berbentuk buah-buahan sahaja.Bagus juga apabila kami kenal sister Nurse di KPJ Kajang.Dalam whatsapp sahaja dia beri tip-tip untuk memberi makanan pejal kepada Damia.

Kami dah cuba tiga resepi dari sister Ju setakat ini ubi madu + nasi ( di blend ) menjadi kesukaan Damia.Lobak Merah + Nasi ( di blend ) dan Sayur Bayam + Nasi ( di blend ) ikut mood kadang Damia suka kadang tak suka.


Mula-mula bagi sikit demi sedikit tengok di luahkan atau tak kalau dia suka beri lagi sekali sehingga habis.Tapi awas jangan paksa bayi korang nanti di tak suka langsung.Lepas itu bagi air suam sikit.Damia sekarang suka buat bubble kat mulut dia.Tah apa-apa.


Senang sahaja kalau nak tahu bayi dah sedia untuk makanan pejal.Dengan syarat tunggu sehingga 6 bulan untuk memperkenalkan makanan pejal takut risiko buruk yang tidak dijangka terhadap makanan sebelum 6 bulan.

Boleh cuba lihat kepada panduan ini :

1) Kalau kita tengah makan, dengan khusyuknya bayi kita akan renung tajam gile.
2) Mempunyai berat badan 2 kali ganda dari waktu dilahirkan.
3) Memasukkan jari ke dalam mulut kadang lebih dari satu jari.Macam lahap sangat.
4) Apabila diacah dengan sudu atau tangan dia akan membuka mulut ( nganga )
5) Kebolehan mengerakkan lidah atas dan bawah.Yang ini memang Damia otai siap gulung lidah lagi.Aku pun tak boleh buat.
6) Bayi mencuba mencapai sudu, pinggan dan mangkuk

Apa itu " Baby Weaning " ?

Weaning itu sendiri membawa maksud perubahan daripada minuman susu ibu atau susu formula sahaja kepada pemakanan makanan solid yang bertekstur halus.

Boleh cuba juga resepi ini ( iluvsuperstore ) :

Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...
  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
    • Appricot ( blend dgn belender kering dulu)
    • Cranberry
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
    • Pisang
    • Strawberry
    • Blueberry
  • Ikan yang boleh di makan  
    • ikan salmon (mmg banyak khasiat)
    • ikan yu
    • ikan kurau
    • ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)

Boleh Kongsikan Artikel Ini !
SOCIAL →
FOLLOW →
Kongsi →
Dibawa Oleh: Faizal Anuar
Related Posts with Thumbnails

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.