Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

September 21, 2014

Bahaya Escalator

As salam

Malang tidak berbau ! Itu ungkapan paling tepat apabila melibatkan Escalator ataupun Elevator.Bahaya Escalator apabila kanak-kanak tanpa pengawasan ibu bapa naik sendiri tanpa teman.Aku selalu memerhati di Shopping Complex ibu bapa membiarkan anak naik sendiri tanpa memimpin tangan.

Gambar Hiasan


Escalator ini jenis design baru. Jenis lama ada step bar. Design baru ini tidak menggunakan step bar. Just ada guide roller sahaja. Kejadian ini boleh terjadi apabila  budak melompat-lompat dari satu step ke step yg lain. Setiap step direka utk ketahanan beban 250 kg . 

Boleh terjadi masa budak itu lompat, dia pijak pada bahagian yang lemah maksudnya di Nip point- bahagian dimana rekabentuk tidak mempunyai daya bebanan lampau. Step Escalator itu terus pecah dan kaki budak termasuk dalam step yang bergerak. 

Walaupun safety switch sudah trip, inertia atau momentum menyebabkan kaki dia tertarik kehadapan dan kena pada step yang pecah itu.. Maka kesan luka sampai ke tulang.

Natijahnya jagalah anak kalau pergi super market.Semalam depan mata aku bayi dalam dukungan ibunya terhantuk dengan pintu Elevator walaupun ayahnya dah hold pintu tu.Kadang mesin ini ada jangka hayatnya.Benda nak jadi tanpa diduga.Korang pernah ada pengalaman macam nie ?




Boleh Kongsikan Artikel Ini !
SOCIAL →
FOLLOW →
Kongsi →
Dibawa Oleh: Faizal Anuar
Related Posts with Thumbnails

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.