Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

April 18, 2019

Kedai Makan Non Muslim Di Klang Lama

Assalamualaikum & Salam Sejahtera,

Ada kawan dari luar Kuala Lumpur bertanya di mana Kedai Makan Non Muslim sedap di Kuala Lumpur.Adalah survey-survey dan bertanya pada rakan-rakan dan diberitahu kedai Non Muslim banyak di sepanjang Jalan Klang Lama.Tapi memang betullah aku ada ronda ada juga ternampak kedai-kedai makanan Cina di situ.

Untuk pengetahuan Jalan Klang Lama adalah tempat pembangunan yang makin naik hartanahnya terletak di kawasan strategik bersebelahan Lebuhraya Persekutuan.Di bawah disenaraikan 6 kedai Non Muslim di Jalan Klang Lama.


1. Big Tree Fried Pan Mee

Sebuah gerai di bawah pokok besar, dengan itu namanya diberi. Pan Mee adalah salah satu makanan ruji untuk kebanyakan penduduk di Kuala Lumpur. Sama ada dalam bentuk Pan Mee kering, atau sup, Pan Mee adalah salah satu makanan yang dikehendaki oleh orang ramai. Walau bagaimanapun, Pan Mee di sini di Big Tree tidak seperti Pan Mee di tempat lain.. Pan Mee di sini di Big Tree digoreng dengan saus gelap, mirip dengan Hokkien Mee. Daripada menggunakan Mi Kuning dan digoreng dengan Pan Mee. Selain daripada menu utama Pan Mee, pengunjung boleh mencuba Loh Mee juga.

Alamat : Jalan Sepadu, Taman United, Seputeh, 58200 Kuala Lumpur


Macintosh HD:Users:bongsuki:Desktop:noodles-with-fish-ball-soup_1339-57578.jpg

2. Kung Fu Smooth Ban Mee

Seperti namanya, Kung Fu Smooth Ban Mee terkenal dengan Mi lembut dan halusnya. Mi di sini mengguna tarikan tangan sambil ditarik-tarik untuk membuat tekstur halus seperti sutera. Tambah beberapa sos cili yang disediakan kepada Pan Mee anda untuk rasa pedas tambahan jika anda suka pedas.

Pan Mee kering jika anda lebih suka sesuatu yang kering. Mie juga sutera, dibuang dengan kicap hitam dan dihiasi dengan ikan bilis.

Selain daripada Pan Mee menu utama mereka, pengunjung boleh mencuba Sui Kow dan Wonton juga.

Alamat : 28, Jalan Seri Sentosa 9A, Off Jalan Klang Lame, Taman Sri Sentosa, Seputeh, 58000 Kuala Lumpur

3. Lian Kee Pan Mee

Satu lagi gerai makanan terkenal yang menjual Pan Mee di Jalan Klang Lama. Lian Kee Pan Mee telah telah berusia selama lebih kurang 40 tahun. Menu penuh padat dengan Mi yang lembut, cendawan dan ikan bilis goreng. Sudah pasti anda menjadi kemestian melawat gerai ini jika anda mahukan beberapa mi soupy panas, terutamanya pada hari hujan yang sejuk di mana anda memerlukan makanan. Boleh juga memilih antara satu mangkuk sup Pan Mee atau Pan Mee kering.

Alamat : Batu 4 ½, Petaling Jaya, Jalan Klang Lama, 58000 Kuala Lumpur

4. Front Room & The Kneady Baker

Front Room & The Kneady Baker dikendalikan oleh Jo & Pete. Semua kek di sini dibakar oleh Jo. Di samping itu, Front Room & The Kneady Baker adalah salah satu kafe popular di Kuala Lumpur yang menawarkan Cheesecake Bakar. Cheesecake yang dibakar di sini mempunyai keseimbangan kelazatan dan kemanisan. Kek keju yang dibakar dengan bahan krim, pasti bernilai. Selain cheesecake bakar yang terkenal, anda juga perlu mencuba kek lain, roti dan menu utama yang terdapat di Front Room & The Kneady Baker.

Alamat : 16-1, Jalan 1/109E, Desa Business Park, Taman Desa, Old Klang Road, Kuala Lumpur

5. Restoran Yan Yan A One

Restoran Yan Yan A One adalah sebuah restoran yang menawarkan Dim Sum yang lazat di Jalan Klang Lama. Paling sempurna bagi mereka yang menyukai Dim Sum pada lewat malam kerana Restoran Yan Yan A One ini beroperasi 24 jam. Juga sesuai untuk mereka yang suka makan lewat malam dan memerlukan makanan untuk mengisi perut. Pasti tempat yang bagus untuk anda mengisi kelaparan di waktu tengah malam. Paling penting, makanan di sini cukup murah dan berpatutan bagi mereka yang mempunyai bajet yang sederhana.

Alamat : Jalan Klang Lama, Taman Shanghai, 58100 Kuala Lumpur

6. Chunciou Hot Pot

Salah satu kedai mesti dikunjungi restoran hotpot di Jalan Klang Lama. Chunciou Hot Pot adalah sub jenama yang dicipta di bawah Taiwan Chien Yen Group, dengan keistimewaan utama All You Can Eat Sukiyaki. Chunciou Hot Pot dikenali hanya menggunakan bahan-bahan segar untuk menjamin kesegaran, terutama pilihan daging untuk memenuhi tastebuds pengunjung. Chunciou Hot Pot juga terkenal dengan perkhidmatan berkualiti tinggi dan paling terbaik supaya pengunjung dapat menikmati budaya makanan Taiwan yang terbaik.

Tetamu boleh memilih dari enam jenis sup yang disediakan - Sukiyaki, Spicy, Herbal, Tonkotsu, Tomyam dan Salt Lake.

Alamat : Lot 306, Jalan Klang Lama, Batu 3, 58000 Kuala Lumpur.

Sebagai kesimpulannya, Jalan Klang Lama pastinya bukan sebuah bandar yang membosankan kerana terdapat banyak kedai makanan dan kawasan hotspot untuk hartanah untuk diterokai. Sudah pasti menjadi salah satu tempat makanan di Kuala Lumpur jika berkunjung orang luar ingin melawat Kuala Lumpur.

Boleh Kongsikan Artikel Ini !
SOCIAL →
FOLLOW →
Kongsi →
Dibawa Oleh: Faizal Anuar
Related Posts with Thumbnails

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.