Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

Showing posts with label Tips. Show all posts
Showing posts with label Tips. Show all posts

November 25, 2013

16 Fakta Menarik Tentang Bayi

Tahukah anda 16 fakta menarik tentang bayi ? Sejak ada anak pertama ini banyak benda juga saya telah tahu tidak sebelum ini tak ambil kisah sangat.Bulan ke bulan macam-macam pael bayi yang kita kan belajar.Tahu cara macam mana nak bagi bayi tidur, nak mandikan bayi, kenapa bayi menangis.

Setakat ini kalau Damia menangis ada 3 sebab iaitu bila dia betul-betul lapar, menangis nak tidur dan apabila Damia buang air besar.So far Alhamdulilah Damia baik dan senang nak diuruskan.Tapi bila jumpa orang baru Damia kena ambil masa untuk sesuaikan diri.


Izz Damia Aqilah baru lahir.

Betulkah Kita Mendidik Anak ? Ada Teknik untuk mendidik anak !


Apa itu 16 fakta menarik tentang bayi, boleh rujuk di bawah :

1. Bayi tiada kepala lutut. Ia tidak membentuk sehinggalah bayi berusia 6 bulan.

2. Bayi tiada air mata. Mereka menangis dan menjerit tetapi air mata sebenar tidak wujud sehinggalah bayi berusia 5 minggu.

3. Mereka mempunyai lebih tulang. Orang dewasa mempunyai 206 dan bayi pula 300 tulang. Kebanyakan dari tulang tersebut bercantum semasa bayi membesar.

4. Empat dari 10 bayi mempunyai tanda lahir.

5. Bayi mempunyai deria bau yang kuat. Boleh mengenali bau badan ibu sebaik dilahirkan.

6. Penglihatan bayi kabur sebaik sahaja dilahirkan.

7. Rambut bayi yang tumbuh semasa dalam rahim ibu akan gugur beransur ansur dan digantikan sepenuhnya oleh rambut baru apabila berusia 6 bulan.

8. Bayi baru lahir secara genetiknya mempunyai deria bunyi yang kuat. Boleh membezakan bunyi-buyian dan boleh mengenali suara ibu serta merta semasa dilahirkan

9. Deria rasa bayi masih tidak berbentuknya sepenuhnya semasa lahir. Tidak boleh membezakan rasa seperti manis atau masin dengan baik.

10. Jantung bayi baru lahir berdenyut diantara 120-160 degupan seminit berbanding dengan degupan jantung orang dewasa iaitu 60-80 seminit.

11. Bayi bernafas lebih cepat iaitu 30-50 nafas seminit berbanding dengan orang dewasa 16-20 nafas seminit.

12. Berat bayi bertambah 2 kali ganda dari berat semasa lahir pada usia 6 bulan.

13. Mendengarkan music klasikal menambah kepintaran bayi.

14. Bayi baru lahir tidur 15-20 jam sehari.

15. Bayi cuma mempunyai satu lapisan kulit sebab itulah ia akan alah dan kemerahan dengan senang kepada losyen wangi, sentuhan kasar, gigitan serangga dan sebagainya.

16. Bayi mempunyai kebolehan menyelam sebaik dilahirkan tetapi kebolehan tersebut akan hilang dengan cepatnya.

Subhanallah...


SUMBER

October 29, 2013

Tip Memberi Bayi Makan Solid Food

Rasa kasihan apabila aku makan Damia asyik tengok macam nak terkam aku sahaja.Kadang makan sorok-sorok sebab tak mahu Damia nampak.Tapi sekarang usia Damia menghampiri 6 bulan dan Damia dah bersedia untuk makan ' Solid Food '.

Sebab nak ' test market ' punya pasal bagi Damia makan kurma dan ais krim batang sikit.haha.Laju saja dia makan.Sejak lahir sehingga enam bulan ibu digalakkan memberi minum susu badan,selepas enam bulan susu badan sahaja tidak akan memberi bayi nutrien yang mencukupi terutama zat besi oleh itu makanan pejal lain diperlukan.


Ramai ibu yang silap hanya memberi makanan pejal berbentuk buah-buahan sahaja.Bagus juga apabila kami kenal sister Nurse di KPJ Kajang.Dalam whatsapp sahaja dia beri tip-tip untuk memberi makanan pejal kepada Damia.

Kami dah cuba tiga resepi dari sister Ju setakat ini ubi madu + nasi ( di blend ) menjadi kesukaan Damia.Lobak Merah + Nasi ( di blend ) dan Sayur Bayam + Nasi ( di blend ) ikut mood kadang Damia suka kadang tak suka.


Mula-mula bagi sikit demi sedikit tengok di luahkan atau tak kalau dia suka beri lagi sekali sehingga habis.Tapi awas jangan paksa bayi korang nanti di tak suka langsung.Lepas itu bagi air suam sikit.Damia sekarang suka buat bubble kat mulut dia.Tah apa-apa.


Senang sahaja kalau nak tahu bayi dah sedia untuk makanan pejal.Dengan syarat tunggu sehingga 6 bulan untuk memperkenalkan makanan pejal takut risiko buruk yang tidak dijangka terhadap makanan sebelum 6 bulan.

Boleh cuba lihat kepada panduan ini :

1) Kalau kita tengah makan, dengan khusyuknya bayi kita akan renung tajam gile.
2) Mempunyai berat badan 2 kali ganda dari waktu dilahirkan.
3) Memasukkan jari ke dalam mulut kadang lebih dari satu jari.Macam lahap sangat.
4) Apabila diacah dengan sudu atau tangan dia akan membuka mulut ( nganga )
5) Kebolehan mengerakkan lidah atas dan bawah.Yang ini memang Damia otai siap gulung lidah lagi.Aku pun tak boleh buat.
6) Bayi mencuba mencapai sudu, pinggan dan mangkuk

Apa itu " Baby Weaning " ?

Weaning itu sendiri membawa maksud perubahan daripada minuman susu ibu atau susu formula sahaja kepada pemakanan makanan solid yang bertekstur halus.

Boleh cuba juga resepi ini ( iluvsuperstore ) :

Rebus/stim buah/sayur. Kalau rebus, kena rebus satu2 buah/sayur... gunakan sikit je air dan api kecik ye. Kalau stim, boleh stim sekali 2/3 jenis2 sayur/buah...
  • Sayur yg baby leh makan:
    • Bayam Hijau@Merah
    • Brocoli
    • Kentang
    • Carrot
    • Pumpkin
    • Avocado
    • Cauliflower
    • Appricot ( blend dgn belender kering dulu)
    • Cranberry
  • Buah yang baby leh makan (jangan lupa buang kulit dulu) :
    • Pear
    • Apple Merah
    • Pisang
    • Strawberry
    • Blueberry
  • Ikan yang boleh di makan  
    • ikan salmon (mmg banyak khasiat)
    • ikan yu
    • ikan kurau
    • ikan ketul (yang guna untuk buat fish n chips)

July 12, 2013

Pengalaman Menakjubkan Menguruskan Plasenta/Uri

Plasenta atau Uri adalah ' sarung ' yang terbentuk di dalam rahim ketika proses kehamilan dan bersambung dengan bayi menerusi tali pusat agar janin dapat oksigen dan makanan daripada ibunya.Senang cerita macam rumah dan tempat bermain bayi di dalam perut le.Aku yakin pasti ramai ibu bapa yang menyerahkan menguruskan uri kepada bidan,ibu ataupun nenek.Ini adalah pengalaman menakjubkan apabila menguruskan Uri bagi bapa yang baru menerima kelahiran.

Gambar sekadar hiasan.

Hari ini genap Izz Damia Aqilah 2 bulan.Alhamdulilah aku sendiri yang menguruskan uri dua bulan lepas.Sebelum itu dah baca macam mana cara nak menguruskan uri mengikut syariat Islam yang sebenar jadi aku yakin boleh melakukannya.Macam-macam juga aku baca cara turun temurun menguruskan uri ada yang memasang lilin pada waktu malam selama 7 malam untuk mengelak kejadian pelik menimpa bayi.Ini bukan ajaran Islam yang sebenar.

April 16, 2010

Tips Melajukan Browser Mozilla Firefox

salam


mungkin ada yg tau ada yg x tau..so kt sini aku ada tips mcm mana nk laju kan browser mozilla firefox..mungkin ini dpt membantu menyelesaikan masalah mozilla lembab load or nk cari page website lain:

1st:open browser mozilla firefox dan type kt address/url kt atas tu about:config pastu tekan enter..selepas tu dia akan minta permission
just click kt ill be careful, i promise..selepas itu akan kuar page setting mozilla firefox..anda cuma tuka setting standard ke setting yg ini:

Code:
network.http.max-connections – 48
network.http.max-connections-per-server – 16
network.http.max-persistent-connections-per-proxy – 8
network.http.max-persistent-connections-per-server – 4
network.http.pipelining – true
network.http.pipelining.maxrequests – 100
network.http.proxy.pipelining – true

selepas tu right click kt mana2 screen setting tu dan add kan new>integer dan nama kan nglayout.initialpaint.delay value letak 0

dh setel setting tu sume..close blik mozilla dan open blik..dapat la hasil nya..

selamat mencuba Wink

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.