Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

Showing posts with label Travel. Show all posts
Showing posts with label Travel. Show all posts

January 31, 2018

Apa Keistimewaan Negeri Johor

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Siapa pernah pergi melancong ke negeri Johor ? Mesti ada sesuatu keistimewaan negeri Johor selain Kelab Bolasepak Johor Darul Takzim kan.Bagi aku suka makanan dan tempat-tempat pelancongannya.


Johor adalah sebuah negeri di Malaysia yang terletak di bahagian selatan Semenanjung Malaysia.Johor dinamakan sempena perkataan Arab " Jauhar" yang bermaksud permata berharga.Pelawat dan peniaga dari Siam pernah memanggil Johor "Gangganu" yang juga bermaksud permata.Johor juga kaya dengan budaya dan kepelbagaian makanan.


Kebudayaan Johor, terutamanya tarian tradisional kebanyakan dari orang Arab.Zapin salah satunya. Orang Jawa juga mempunyai pengaruh yang besar terhadap budaya Johor. Kuda Kepang, sebuah tarian yang menggunakan tikar berbentuk kuda sebagai alat peraga, berasal dari Jawa. Tarian ini mistik dan beberapa persembahan melibatkan doktor ahli sihir, penari mereka percaya adalah semangat kuda.


Tarikan Utama Negeri Johor

>> Legoland Malaysia


Legoland adalah taman tema pertama di Asia dan keenam di dunia.Keseronokkan bersama keluarga bermain pelbagai permainan di Legoland Water Park  sama ada di kawasan basah ataupun kering.Ia penuh dengan keseronokan dengan lebih daripada 40 tarikan permainan.Pengalaman mengujakan yang benar-benar interaktif. 



>> Puteri Harbour





Pelabuhan Puteri adalah kawasan Marina selatan di daratan benua Asia, menjadikannya pelabuhan yang mesti dilawati dalam di peta pelayaran dunia.Terletak di antara Singapura dan Johor juga dikenali sebagai Puteri Narrows, Malaysia.Terdapat Marina yang menakjubkan di Puteri Harbour antaranya Marina Awam, Marina Marina dan Mega Yacht Marina boleh menampung kapal layar dengan LOA sehingga 90 meter.

>> Sanrio Hello Kitty Town




Sesuai untuk pengemar Hello Kitty, Di Sanrio Hello Kitty Town anda sekeluarga dan kanak-kanak dapat berseronok di pesona Friendship Land dengan taman-taman kartunnya, Sambil menonton Hello Kitty & Friends kita boleh menikmati hidangan teh semasa pertunjukan secara langsung.Tangkap gambar di Dream Photo Garden.

>> Angry Bird Theme Park Johor





Taman tertutup Angry Bird Theme Park terletak di Komtar JBCC Shopping Mall di tingkat 3. Lokasi sebenarnya adalah lebih tepat di seberang Stesen Keretapi Johor Baharu dan CIQ.
Pelbagai barangan cenderahati Angry Bird boleh dibeli di sini.


>> Johor Premium Outlet (JPO)




Orang kata kalau pergi ke Johor tak singgap di JPO memang tak sah.Lokasi yang mudah dicari dari Lebuhraya PLUS sudah nampak signboard JPO.Apa lagi jom membeli belah ! Johor Premium Outlet mempunyai 130 kedai jenama terkenal. Apabila musim perayaan pelbagai jualan murah diadakan dan menawarkan penjimatan sebanyak 25% hingga 65% setiap hari.

>> Danga Bay


Danga Bay adalah taman rekreasi terbesar di Johor Bahru. Ia di Wilayah Pembangunan Iskandar (IDR). Ia biasanya akan penuh dengan orang setiap hujung minggu pada waktu malam.Lagi menarik boleh menaiki kenderaan beca yang dipenuhi lampu-lampu.

>> Arumigu Sri Rajakaliamman Glass Temple




Candi kaca Hindu pertama di dunia. Ini adalah kuil kecilindah dibina dengan kepingan kaca yang meliputi setiap bahagian kuil. Ia berada di tempat yang jauh dan jalan tidak betul. Walau bagaimanapun apabila anda berada di sana, anda akan faham ia adalah kesakitan.

>> Tanjung Piai National Park




Taman Negara Tanjung Piai adalah tempat untuk pencinta alam. Ia adalah tanjung di Johor yang paling selatan di Semenanjung Malaysia & sekali lagi menjadi titik paling selatan di tanah besar Eurasia.

>> Sultan Abu Bakar Mosque




Masjid Sultan Abu Bakar terletak di atas bukit, Masjid Abu Bakar boleh kelihatan dari kebanyakan bahagian bandar. Strukturnya berasal dari Moor, di mana renovasi gaya moden telah ditambah. Menghadap laut antara Singapura dan Malaysia, masjid abad ke-19 adalah tempat yang damai untuk bersolat dan berehat.

>> Chinese Heritage Museum 






Sebuah muzium yang kecil tetapi pelbagai maklumat mengenai Johor Bahru dan sejarah Cina di rantau ini ada di sini. Terdapat juga peta jejak warisan untuk Johor Bahru di sini,yang menyenaraikan semua tempat kepentingan sejarah di bandar. Meliputi empat cerita, pameran boleh diakses dengan bayaran hanya RM5 untuk orang dewasa di bawah 55 tahun dan RM3 untuk kanak-kanak dan warga emas. Usaha terpuji untuk memelihara dan menonjolkan warisan Cina di rantau ini.

"Attractions in Johor Bahru, Malaysia"

Kalau pergi hanya tempat melancong saja mesti bosan bagi kaum hawa, mereka mestilah nak shopping jugakan.Dah penat berjalan sekitar Johor bahru boleh shopping di mall ini antara yang terbesar di Johor Bahru. Shopping mall ini juga merupakan antara attractions in Johor Bahru, Malaysia. Orang dari Singapura juga turut datang untuk membeli belah di sini. 




  • City Square Johor Bahru Shopping Mall
  • Danga City Mall
  • Plaza Pelangi
  • Johor Premium Outlet (JPO)
  • Aeon Tebrau City Shopping Centre


  • Tak lengkap kalau kita ke sesebuah negeri kita tak merasa makanan tempatan atau kedai-kedai makanan yang menyajikan pelbagai keenakkan makanan tempatan.Aku cadangkan korang ke kedai ini

    >> Roti Canai Bukit Cagar



    Roti Canai memang menjadi makanan sarapan pagi rakyat Malaysia tak kira apa bangsa pun.Cuba rasai keenakkan dan kelembutan Roti Canai terbaik di di Bukit Cagar. Doh itu buatan tangan dan segar setiap pagi.Doh kemudian dimasak di atas girdle rata hingga perang keemasan.

    >> Hua Mui Kopitiam




    Dibuka sejak tahun 1948, Hua Mui Kopitiam melayani setiap hari sarapan gaya Hainanese rakyat Malaysia dan makanan utama mereka adalah Hainanese Chicken Chop resepi selama hampir 70 tahun. Nikmatilah sarapan pagi Malaysia Kopitiam yang asli di sini, roti panggang arang, ditebarkan dengan segar dan mentega dengan telur rebus.

    >> 7 Spice Restaurant




    7 Restoran Spice adalah restoren masakan India terbaik di Johor. Popular di kalangan penduduk tempatan restoran ini bersih dan luas serta berhawa dingin, anda akan menjamu selera dengan selesa merasai masakan India pelbagai menu.Dicadangankan beriani khas kambing mereka, ayam mentega, Roti Naan Mentega dan ayam tandoori dengan sos cincang.

    >> Restoren ZZ Sup Tulang




    Tarikan utama restoren ini adalah Sup Tulang dan Mee Rebus Tulang.aku dah 2 kali ke restoren ini.Boleh masuk tekak aku dan berselera menghirup isi dan jus tulang dengan straw.Bukan itu sahaja restoren ini juga menghidangkan masakan panas.

    -----

    Sudah penat berjalan-jalan di sekitar Johor kita sebagai pengunjung memerlukan tidur yang berkualiti.Pengunjung mesti memilih hotel-hotel yang mempunyai perkhidmatan layanan yang terbaik.Antara hotel-hotel yang dicadangkan adalah :

    >> Le Grandeur Palm Resort


    Resort mewah yang terletak di Jalan Jumbo ini menawarkan kemudahan ultra-refined dan menawarkan permainan paintball, ATV ride, dan pelbagai sniper, pemenang anugerah, padang golf kejohanan 54 lubang serta 13 bilik mesyuarat, empat gelanggang tenis, tiga gelanggang skuasy, pusat kecergasan moden dan kolam renang bersaiz Olimpik. Hotel ini juga mempunyai empat restoran terkenal dan Spa yang menenangkan.


    >> Thistle Johor Bahru Hotel 

    Sebagai sebuah hotel 5 bintang mewah, Thistle Johor Bahru Hotel menyediakan perkhidmatan dan kemudahan eksklusif, termasuk akses Wi-Fi di bilik tamu dan kawasan awam, kolam renang, restoran dan bar. Dengan piawaian antarabangsa, kemudahan eksklusif, dan sentuhan daya tarikan tempatan, ia menawarkan 382 bilik dengan pilihan superior, deluxe, eksekutif dan suite. Semua bilik menghadap pemandangan indah Selat Johor atau pemandangan bandar yang indah.

    >> Hotel Sentral Johor Bahru

    Terletak di pusat bandar, Hotel Sentral Johor Bahru menawarkan pemandangan yang menakjubkan dari Tebrau Straits dan pantai Singapura. Menawarkan 132 bilik-bilik yang telah diubahsuai, lokasi hotel yang sangat baik menjadikan Hotel Sentral Johor Bahru tempat tinggal yang tepat untuk menginap.

    Semua itu kita boleh tempah di Traveloka.Traveloka memperkenalkan website Unseen Malaysia dan menyenaraikan sebanyak 41 senarai destinasi untuk di kunjungi di dalam Malaysia.Hanya tempahan di hujung jari dan Traveloka yang akan uruskan.Unseen malaysia adalah traveloka juga.Initiatif traveloka untuk promote tempat-tempat menarik dalam malaysia.Ada sesetengah tempat tak ramai yang tau.Ada tempat memang dah popular.Apapun itu senarai untuk bercuti-cuti dalam Malaysia.

    November 28, 2017

    Exploring Singapore With Kids





    Where to bring the kids for short holidays? Especially if you are staying in Iskandar, Johor Bahru. Singapore would be a good choice to visit during holidays for it’s safe environment, kids friendly accessibilities and clean surroundings for the kids to run around and explore Singapore together. Reaching Singapore takes only 5 minutes away from Sunway’s new project in Iskandar which makes it even more accessible to travel Singapore with a breeze crossing the second link in Singapore’s Tuas.

    Gardens by the Bay

    Sitting on the reclaimed land of central Singapore, it is now hailed as one of the most futuristic gardens in Singapore with humongous conservatory domes filled with plants and trees from around the world. This nature spanning over 100 hectares has Children’s Garden with water playground, tree houses and adventure trails for the kids, perfect for the kids to get surrounded with the flora. There are two domes conservatory for exploration, the Flower Dome and Cloud Forest. Flower Dome features plants and flowers from around the world and the temperature inside the dome has to be maintained between 23 °C and 25 °C, slightly lower at night. Be mesmerized by the 35 metre tall ‘mountain’ that replicates the cool moist conditions found in tropical forest.

    Another main highlights is Supertree Grove with elevated walkway from OCBC, between two of the larger Supertrees for visitors to enjoy panoramic aerial view of the Gardens. After all the walking, remember to stop for Satay by the Bay for some local delights such as roast duck, prata, steamboat and 24 hours beverage stall. Do check their calendar for the new projects or events in Gardens by the Bay.

    Image from Google

    Image from Google


    S.E.A. Aquarium and Adventure Cove

    Situated in the Southern part of Singapore, Sentosa Island, part of Resorts World Sentosa. The 8-hectare park houses one of the largest aquarium in the world with more than 100,000 marine animals of over 800 species. S.E.A. Aquarium comprises of 10 zones with 49 habitats of the marine collection including manta rays, hammerhead sharks, Japanese spider crabs, bottlenose dolphins and more. These 10 zones are in accordance of the oceans from around the world like Straits of Malacca, Andaman Sea and more. You will be amazed with the world’s largest viewing panel that gives you the feeling of being on the ocean floor. Before the ocean exploration begins, you will be sailing through the ancient Maritime Silk Route, Singapore’s past as a trading port. You will get to experience a 360 multimedia Typhoon Theatre to encounter the perilous storm on a sailing ship in The Maritime Experiential Museum.

    Adventure Cove features seven water slides and trail the Adventure River to float through 14 stunning scenes with a sea of marine life surrounding you. It is kids friendly adventure water themed park that they can explore the marine life and soak the fun! You can interact with manta rays and touch their wings in Ray Bay. Snorkel in Rainbow Reef to play hide-and-seek with the tropical fishes amongst the reefs with your kids.

    Image from Google

    Image from Google


    Universal Studios Singapore

    Singapore’s movie based theme park and the first in South East Asia has fun filled pack for children and adult in all ages. There are a total of 24 attractions with 7 themed zone and 30 restaurants for family to dine in. Not all are thrilling rides in Sci-Fi City or The Lost World, you can take a stroll and admire the replication of New York themed zone and enjoy street performance from Sesame Streets. Little ones will love the Madagascar and Far, Far Away zones as they are based on animations with the carousel, family roller coaster and river cruise. Get some thrilling excitement from the world’s tallest duelling roller coaster, Battlestar Galatica: Human vs Cylon, based on hit television series, Battlestar Galatica, not for the faint heart though.

    Image from Google

    Image from Google



    Singapore Zoo

    The attraction that’s nearer to Johor Bahru via Woodlands custom checkpoint. Located in Mandai, Singapore’s very first zoo and opened in year 1973. Currently housing  Within the compound, there are other two attractions that is managed by the same organization, Wildlife Reserves Singapore, Night Safari and River Safari. These three attractions exhibit different animals in accordance to the themes. River Safari is a river-themed zoo and aquarium that showcased animals’ habitat by the rivers as they always say rivers bring life. It also features freshwater aquariums and boat ride, the very first in Asia as main highlights.

    The pandas are the animal highlights in this River Safari. As for Night Safari, the world’s first nocturnal zoo, an open-air zoo set in tropical forest only available at night with estimated 2,500 animals with some species that are facing extinction. Inuka, the very first polar bear bred in Singapore Zoo, it likes some attention too. Be sure to catch Inuka playing around in it’s ice cold den.

    Image from Google

    Image from Google


    Jurong Bird Park

    The attractions sitting in the West and nearest to Tuas second link customs and convenient to visitors who are from Iskandar, Johor Bahru. This bird park is managed by Wildlife Reserves Singapore. The famous bird zoo that is currently accommodating 5,000 birds for 400 species of which there are 29 threatened species. There are different exhibits displaying different type of birds to represent their habitats and origins. Shows are available in the park, where birds performance with all types of birds for the show. All kinds of bards ranging from eagle to hornbills, flamingos to pelicans and other types of birds. You can even take public transport via SBS Transit and MRTs to get to Jurong Bird Park.

    Image from Google

    Image from Google




    March 8, 2015

    African Yabara Fire Di Bukit Gambang Best !

    Ingatkan di sebelah malam di Village Courtyard tak meriah rupanya sangkaan aku meleset.Lagi ramai dari siang hari kot.Semua menantikan persembahan African Yabara Fire ia merupakan persembahan sembur-sembur api keluar dari mulut tu.Secara jujurnya ini pertama kali aku tengok orang sembur api dari mulut.

    Tempat persembahan African Yabara Fire

    Kalau aku pun dah teruja Damia lagilah bertambah teruja.Tak takut langsung padahal duduk depan sekali kot.Untuk dijadikan kenangan aku pun rakam videonya di SINI.Lebih kurang 30 minit persembahan African Yabara Fire ini.

    Lepas habis aku cepat-cepat masuk ke Village Arena untuk tengok persembahan Tarsan Adventure.
    Macam biasa Tarzan akan selamatkan haiwan-haiwan hutan dari diburu oleh penjahat.Garapan yang menarik terasa macam tengok Teater pulak.Dari mula sampai akhir Damia menjerit-jerit.Balik dari Village Arena Damia pun tidur dengan nyenyaknya.

    Antara babak penjahat yang kena buli



    ....................................................................................................................................

    Nak harga tiket hotel murah boleh beli online di AGODA

    Keesokkannya kami ke Water Park untuk mandi manda.Macam biasa sarapan pagi memang terbaik.Kami ambil keputusan untuk naik Tram juga ke Water Park.Tak ramai orang di dalam Tram mungkin ramai yang dah balik.

    Tak banyak gambar di Water Park sebab sibuk mandi manda.Jom Layan gambar-gambar di bawah












    Penat mandi manda kami pun balik.Kena rehat secukupnya sebab esok dah nak balik Kuala Lumpur.Selamat tinggal Bukit Gambang sehingga kita jumpa lagi.Rasa seronok bila bawa anak-anak, kalau yang masih bujang tak tahulah keseronokannya bagaimana.



    March 4, 2015

    Teruja Masuk Bukit Gambang Safari Park

    Part 1 :

    Hari kedua percutian aku sekeluarga ke Bukit Gambang Safari Park sangat-sangat teruja.Kenapa aku kata sangat teruja kerana ini pertama kali aku tengok hidupan liar di depan mata.Sebelum ke Safari Park pagi itu kami sarapan dahulu sepuasnya sebab makanan di dalam mahal dan tak boleh bawa makanan dari luar.Bawa budak kecil boleh saja kalau nak bawa makanan pandai-pandailah korang.

    Selepas dah isi perut sekenyang-kenyangnya kami pun tunggu Tram untuk ke Safari Park Bukit Gambang.Untuk pengetahuan Water Park satu tempat dengan Safari Park.Tak jauh mana pun.

    Harga tiket masuk Safari Park.

    Kami pilih pakej Wild Savannah + Night Jungle.Oleh sebab aku Warganegara Malaysia dapatlah harga tiket masuk RM38 x 2 = RM76.Tinggi Damia tak melebihi 90cm tak perlu bayar Masuk Percuma.Tapi aku dapat diskaun sikit kerana beli dengan Groupon.

    Nak ke Wild Savannah tu boleh jalan kaki atau naik Tram dan bayar seorang RM1.Sebab tak warm up lagi kami memilih naik Tram untuk ke Savannah.Safari Park Bukit Gambang adalah Zoo Safari yang terbesar di Malaysia.Berkeluasan 138 ekar.Hanya Safari ini terdapat Singa Putih di Malaysia.

    Untuk melihat hidupan liar di Wild Savannah kita perlu naik Tram yang telah dikhaskan dan akan dibawa selama 30minit.Tak perlu bayar dan Tram ini berhawa dingin.Dilarang membuka tingkap.Jom layan gambar dulu.

    Di dalam Tram khas

    Nampak tak begitu terujanya Damia.Suara dia je dalam Tram tu

    Mengantuk

    Dubok

    Jelingan manja

    Tengah bersantai

    Kangaroo

    Masa makan







    Raja Rimba cari port nak buang air besar

    Cute tak



    Nak harga tiket hotel murah boleh beli online di AGODA

    Kambing apa tah katanya boleh panjat dinding tu



    Multi Animal Show

    Terima kasih pada seorang pakcik yang offer diri nak tangkap gambar.

    Time ini letih lapar memang padu sangat.Pukul 3.00 ptg balik hotel nanti pukul 6.00 petang datang balik nak tengok night show.Ada yang tak balik tunggu sampai malam.Sambung....Entry sebelum INI
















     

    Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.