Lazada Malaysia
Langgan!

Ini bukan spam.

Showing posts with label Umum. Show all posts
Showing posts with label Umum. Show all posts

December 14, 2013

Bagaimana Ke Pasar Kemboja Parit Buntar

Sebelum ini timbul kekecohan tentang operasi Pasar Kemboja Parit Buntar.Keputusan sementara Pasar Kemboja hanya beroperasi pada hari Sabtu.Walaupun telah ditukar hari, Pasar Borong Melayu Kemboja masih ramai pengunjung.Pelbagai jenis kain, tudung, selendang dan sebagainya boleh di cari di kampung ini. Jualan yang dijalankan sebahagian besarnya adalah secara borong, namun terdapat juga jualan secara runcit.

Lokasi Pasar Kemboja Parit Buntar


Masih ramai di kalangan orang luar tidak tahu bahawa terdapat sebuah perkampungan yang didiami imigran yang berasal dari Kemboja di Parit Buntar, Perak.Boleh dikatakan komuniti Kemboja hebat juga di sini.Kalau saya balik kampung pasti orang rumah nak pergi Pasar Kemboja.
Terletak di Permatang Tok Mahat, Seberang Prai Selatan yang bersempadan dengan Parit Buntar, ia hanya kira-kira enam kilometer (km) dari bandar Nibong Tebal, Pulau Pinang dan tiga km dari pekan Bandar Baharu, Kedah.

Saya beri 3 arah tuju untuk ke Pasar Kemboja menggunakan Google Map.3 arah tuju itu adalah seperti berikut :

1. Dari Pekan Nibong Tebal ke Pasar Kemboja

Link Google Map

  2. Dari USM Nibong Tebal ke Pasar Kemboja



View Larger Map
Link Google Map

  3. Dari arah Taiping ke Pasar Kemboja


View Larger Map
Link Google Map

October 25, 2013

Harapan Untuk Bajet 2014

Pembentangan Bajet 2014 akan diumumkan pada hari ini 25/10/2013 pada pukul 3 petang oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Tun Razak.Sudah tentu rakyat Malaysia tertunggu-tunggu saat pembentangan Bajet 2014 ini.Adakah rebet SmartPhone ataupun BR1M akan dinaikkan ?



Adakah Bajet INI akan dipertingkatkan ? Aku bukanlah pakar Ekonomi dan sebagai rakyat Malaysia aku juga punya harapan dan impian agar memberi faedah kepada seluruh Rakyat Malaysia tidak hanya kepada golongan tertentu sahaja.


December 18, 2012

Tergamam Dengan Abang Ensem

As salam,

Tahun 2012 akan menutup tirai tidak lama lagi.Apa perancangan anda di tahun baru 2013.Dicanang di dalam blog dan facebook rupa seakan Aaron Aziz akhirnya dapat juga aku ketemu Abang Ensem yang mempunyai badan berketak-ketak.Tergaman dengan Abang Ensem apabila menghadiri satu mini seminar hartanah anjuran AE Consultancy Services.

Nampak 6 pax tak ?

Alhamdulilah aku tidak keseorangan kerana blogger Superman ini pun ikut sama.So kami pun pergi berdua bertolak seawal 7.30pagi.Sepatutnya aku dah pergi sebelum ini tapi disebabkan kekangan masa yang mencemburui asyik bertangguh saja nak ke seminar hartanah ini.

November 16, 2012

Perempuan & Rokok

Isnin lepas lunch di BaliFeel Bangsar South, pada mulanya tak kisah pun siapa yang duduk di sebelah tu.Pendengaran terganggu dek kebisingan meja sebelah yang seorang mamat ini begitu khusyuk bercerita tentang kerja yang dilakukannya.



Kedengaran 'Network' , 'Client' , 'CISCO' , aku pasti sekumpulan terdiri daripada 2 orang lelaki dan seorang perempuan bertudung ini bekerja di dalam bidang network.

October 16, 2012

Apabila Ada Yang Nak Melamar

Wah ada private message le di inbox Facebook.Tapi dari seseorang yang tidak dikenali Faridah Ahmed suatu nama begitu asing dengan diri ini.

Apabila mesej dibalas, ini yang aku terima rupanya Faridah ini kacukan Malaysia dan England.Hati pun berbunga-bunga dapat kenalan kacukan.Tapi malang sekali bukan Dania Danielle yang sudah bertunang dengan actor pengarah filem Pe3 itu.

October 15, 2012

Teruja Dengan Terjunan Bebas Felix Baumgartner

' Sangat teruja ' melihat kesungguhan Felix Baumgartner melakukan terjunan bebas untuk memecahkan rekod dunia.Felix Baumgartner dilahirkan di Salzburg, Austria pada tahun 1969.Penerjun dari Austria ini membuat percubaan kali kedua bagi memecahkan rekod dunia 23 batu terjun bebas (freefall) dari angkasa lepas pada pagi Ahad pada lebih kurang jam 11:00 malam waktu tempatan.



Felix berjaya melakukan terjunan dengan selamat dari ketinggian 24 batu (38.6 km) atau 127,900 kaki selepas lebih kurang dua jam perjalanan ke ketinggian yang diingini.Dia hanya ambil masa dalam empat minit untuk sampai ke bumi.Kelajuan dianggarkan mencecah 1000 km/jam lebih. 

October 8, 2012

Cara Mudah Untuk Korban & Aqiqah | eQurban

Hari Sabtu minggu lepas ke Pejabat Al Ansar untuk training.Ini bukan sekadar training siap belajar cara nak hack lagi tapi tahap biasa-biasa sahaja.Ternampak risalah eQurban iaitu program Korban dan Aqiqah di Kemboja.

Korban Dan Aqiqah
eQurban 
Semuanya di hujung jari, kini dengan beberapa klik sesiapa sahaja boleh melakukan ibadah Korban dan Aqiqah di Kemboja.Ia juga lebih mudah dan mesra pelanggan.Lagi mudah klik sahaja banner di atas itu anda  sudah menunaikan ibadah Korban anda.

September 28, 2012

Rasai Pengalaman Menggunakan MiFi MF230 Dari P1


Pengalaman menggunakan P1 MiFi MF230 bersambung kembali.P1 MiFi adalah peranti yang menyokong sambungan wireless di mana sahaja.MiFi didefinasikan sebagai ' My Personal Wifi ' ianya disasarkan kepada pengguna yang senantiasa berada di mana-mana yang memerlukan sambungan internet.

Bagi saya sebagai seorang blogger, suami , dealer GCP dan juga senantiasa berada di luar elemen yang paling penting ada senantiasa 'online'.Fungsi utama yang ditekankan oleh saya adalah sambungan internet di mana-mana sahaja.Setelah hampir 3 minggu menggunakan Produk MiFi Modem dari P1 ini saya sangat berpuas hati dengan kadar kelajuan yang diterima dan saya boleh melayari Internet di mana sahaja walaupun di dalam kereta.

September 14, 2012

Innocence Of Muslims : Dirancang Atau Kebetulan ?


Seperti yang diketahui sekarang ini Islam telah dihina dengan penyebaran Filem pendek ' Innocence Of Muslims'.Apa tindakan kita ? Saya baru mendapat gambar di atas di Facebook untuk dikongsi bersama agar kita sebagai Umat Islam seluruh dunia agar membantah penyebaran Filem yang menghina Nabi Muhammad S.A.W

Ini salah satu bentuk boikot kami walaupun hanya gambar yang berbicara sekurang-kurangnya kita melakukan sesuatu daripada berpeluk tubuh.Dirancang atau pun kebetulan filem ini dikeluarkan ketika kita memperingati kejadian 11 September.

Terkini Filem pendek arahan Sam Bacile seoarang Yahudi Israel warga Amerika Syarikat mencipta watak yang mengambarkan Nabi Muhammad seoarang yang berperwatakkan yang menyokong Seks luar nikah, Homoseksual dan Pedofiliaadalah kelainan seksual berupa hasrat ataupun fantasi impuls seksual yang melibatkan anak di bawah umur )

September 13, 2012

Live Streaming : Pelancaran iPhone 5

12 September 2012 pelancaran iPhone 5 dan mungkin juga Apple menggunakan nama lain untuk produk terbaru ini ( Belum diketahui nama apa yang akan digunakan ).

Kepada kipas susah mati Apple bolehlah menunggu detik pelancaran iPhone 5 mesti korang tak sabar-sabarkan untuk melihat apa ciri-ciri yang dipertingkatkan atau ditambah dalam model terbaru iPhone ini.

Sehingga saat ini pelbagai ura-ura menceritakan bentuk dan sistem baru iPhone 5.Adakah kelihatan seperti 
ini ?


Anda boleh saksikan Live Streaming iPhone 5 di sini.
Saksikan Live Blog di SINI




P/s : Ada tak sesiapa yang nak tolak IPhone sebelum ini ?

July 19, 2012

P1 Melancarkan MiFi MF230 Dengan Filem " The Dark Knight Rises "

Packet One Networks (Malaysia) Sdn Bhd (P1), perintis jalur lebar 4G, telah melancarkan peranti yang ditunggu-tunggu iaitu MiFi MF230 bersama-sama dengan Filem Blockbuster " The Dark Knight Rises ".

P1 MiFi bermaksud Wifi peribadi anda bagi mereka yang memerlukan sambungan jalur lebar ke seluruh peralatan Wifi yang dibolehkan dlayari di luar waktu pejabat.


P1 MiFi sambungan jalur lebar kepada enam peranti, lima melalui Wifi dan satu melalui USB port.

July 16, 2012

Pemenang Teka Silang Kata

Update : Pemenang Teka Silang kata sudah diketahui.Hanya pemenang Hadiah utama yang dimenangi.Sehingga  saat ini hanya seorang sahaja yang memberi jawapan tepat.Susah sangat ke .Contest telah ditutup.


JAWAPANNYA


Pemenang hadiah utama adalah

July 5, 2012

Kelebihan Dan Keistimewaan Bulan Syaaban

Assalammualaikum,

" Kenapa lama tak update blog.Rindu le nak baca !! "..Wah terngiang2 pertanyaan seorang rakan kenapa lama tak update blog.Tak sangka pula ada juga nak baca blog picisin nie ek..huhu..Sy ada je masih akan update blog ini kesayangan ini.Mana tak sayang 'Pujangga Malam'  sudah 3 tahun usia blog ini. :).Tak tulis di sini,sambil menjadi penulis jemputan di blog lain.Rezeki..



Syaaban merupakan bulan kedua selepas Rejab yang penuh dengan keberkatan. Sebahagian Ahli Sunnah mengatakan bahawa sesungguhnya bulan Rejab adalah kesempatan untuk meminta ampun dari segala dosa, pada bulan Syaaban adalah kesempatan untuk memperbaiki diri dari segala macam cela dan pada bulan Ramadhanadalah masa untuk menerangkan hati dan jiwa.    

May 29, 2012

Terowong Smart Ditutup



Sudah agak lama blog ini tidak di update disebabkan oleh kekangan masa yang mencemburui.So apa khabar korang semua.Diharap semuanya berkeadaan baik-baik saja.Ini ada satu info yang penting kepada pengguna Lebuhraya SMART.


April 24, 2012

Proton Preve 2012 Yang Telah Diubahsuai


Rasanya belum terlambat bagi sy mengucapkan tahniah kepada Proton di atas pelancaran Proton Preve pada 16 April 2012.Proton Preve telah dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia Datuk Seri Najib Tun Razak.

Untuk rekod,Preve awalnya dikenali sebagai P3-21A.Dipanggil Preve (pray-vay) yang membawa maksud untuk membuktikan.Mungkin sudah tertulis,Allah ingin menguji Proton berlaku satu kemalangan semasa 'Test Drive'.Kemalangan berlaku disebabkan kecuaian manusia walaupun selang berapa hari selepas pelancarannya.


April 12, 2012

SENYAP : Altimet Feat Broframestone




Semalam sempena cuti umum Pertabalan Yang Dipertuan Agong berlangsungnya program SENYAP iaitu Social Enforcement For National Youth Awareness Program di Aras Bawah Kementerian Belia Dan Sukan Malaysia Precinct 4 Putrajaya.Platform SENYAP untuk memberikan kesedaran IT dan  merapatkan jurang antara blogger dan kementerian.

SENYAP  menampilkan penyanyi rap yang terkenal dengan lagu Syukur iaitu ALTIMET  dimana beliau merupakan salah seorang dari Malaysian Youth Icon  

April 5, 2012

Ben Ashaari Main Dengan Toshiba Intel Ultrabook





Peh bukan saja Ben Ashaari pandai menjaga badan ketul sana ketul sini tapi sekarang dah pandai main dengan laptop plak.Korang jangan salah sangka plak sebenarnya Bro Ben Ashaari masih waras.

March 26, 2012

Mawi Diikat, RM10,000 Lesap

Mawi & Ekin


Assalammualaikum & Salam Sejahtera,

Sy rasa perompak yang merompak rumah Penyanyi Asmawi Ani atau Mawi ini tak ada internet dan Televisyen kot.Kalau diorang kenal siapa Mawi mesti dah minta sain di bajukan.Mungkin juga perompak dari Seberang.Yang pasti Qada & Qadar Allah tidak mengenal siapa diri anda.

March 8, 2012

Projek 100 Bloggers - Broframestone


Anda blogger yang berminat dengan projek terbaru dari Broframestone jom terjah Projek 100 Bloggers.Ini antara usaha murni dari Bro untuk menolong blogger2 di luar sana mengetengahkan bakat korang yang terpendam.

Syaratnya adalah seperti di atas. Jangan lepaskan peluang ini. Blogger yang terpilih akan diketengahkan kepada syarikat pengiklan.So peluang masih terbuka.Ada rezeki boleh le sy masukkan..

March 7, 2012

Gangguan Bekalan Air 14 Mac 2012 di Kuala Lumpur & Selangor


Assalammualaikum,

Penduduk di sekitar Kuala Lumpur dan Selangor akan mengalami gangguan bekalan air pada 14 Mac 2012  bermula pada pukul 8 pagi 14 Mac sehingga 8 malam keesokan harinya.ini ekoran kerja-kerja penyenggaraan Loji Rawatan Air Sungai Selangor Fasa 1.

Tempat-tempat yang terlibat adalah seperti berikut :

 

Copyright © 2013 Faizal Anuar ™ ! Lifestyle & Parenting Blogger.